2025 pihakutsut
KESÄKEKKERIT 25.6.2025 Maritta Anttosella Joutsenossa Nevalan kylällä.
TÄSSÄ TULEE LUPAAMANI HYYDYTETYN MARJAKAKUN OHJE
jota tarjosin Ipyn Kesäkekkereillä!
Keksimurupohjalle hyydytetty kakku on vaivaton ja valmistuu ilman uunia. Kakun voi tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä täysin valmiiksi, eikä se kaipaa enää viime hetken koristelua. Perinteisesti pohja valmistetaan digestivekekseistä, mutta muutkin kokojyvä- tai kaurakeksit käyvät.
HYYDYTETTY MARJAKAKKU
POHJA:
200 g kokojyväkeksejä
100 g sulatettua margariinia (tai voita)
TÄYTE:
4 liivatelehteä
2 tlk rahkaa
n. ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunamehua
PINNALLE:
n. 5 - 7 dl marjoja ( esim. mansikoita, vadelmia, mustikoita )
1 ½ - 2 dl punaista, sokeroitua mehua (esim. sekamehua tms.)
5 liivatelehteä
VALMISTUS:
Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen, kylmään veteen. Laita irtoreunaisen vuoan pohjalle leivinpaperi, kiinnitä vuokaan reunat, leivinpaperi saa olla pari, kolme senttiä isompi kuin vuoanpohja. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois.
Hienonna keksit monitoimikoneella. (tai muovipussissa kaulimella painellen) Sulata rasva ja sekoita se keksinmurujen joukkoon. Painele muruseos vielä lämpimänä kakkuvuoan pohjalle tasaisesti. Anna jäähtyä, sillä aikaa kun teet täytteen.
Purista liivatteista vesi pois, liota ne pariin ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, tee sillä aikaa muuten täyte valmiiksi.
Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. (mikrossa noin 3 min. 180 asteessa, katso välillä, että suklaa on sulaa, mutta ei saa alkaa kiehumaan) Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vaahdotettu kerma rahkaan, lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu. Sekoita seokseen vähän jäähtynyt valkosuklaa sekä liivateseos. Maista ja lisää sokeria halutessasi täytteeseen. Kaada täyte vuokaan keksipohjalle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.
Lado vuokaan täytteen pinnalle marjat, jos esim. mansikat ovat suuria, siivuta ne ja laita siivuina täytteen päälle, jos vadelmat ovat isoja puutarha vadelmia, voit painella ne laajemmalle alueelle tai taittaa puoliksi, niin, että kaunis marjanpinta jää päällimmäiseksi. Liota liivatteita kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Ota mehusta kaksi ruokalusikallista pieneen kattilaan, kuumenna mehu kiehuvaksi ja liota siihen liivatinlehdet. Yhdistä liivateseos loppuun mehuun, sekoita ja kaada mehu hiljaa kakun pinnalle, niin, että kaikki marjat saavat päälleen liivatemehua. Anna kakun hyytyä pari, kolme tuntia vielä jääkaapissa.
Irrota terävän veitsen avulla kakku ympäriinsä vuoan reunoista, avaa varovasti vuoanreunus ja nosta se pois kakun ympäriltä. Siirrä kakku varoavasti tarjoiluvadille ja samalla saat kakun alta pois leivinpaperin.
HERKULLINEN, RAIKAS KAKKU ON VALMIS NAUTINNOLLISIIN KAHVI- TAI TEE HETKIIN : )
Marittan kiitokset
KAUNEIMMAT KIITOKSENI, OLI IHANA VIETTÄÄ KESÄILTAA KANSSANNE KESÄKEKKEREILLÄ, TÄÄLLÄ MEILLÄ JOUTSENON NEVALAN KYLÄLLÄ !
Tunnelma oli lämmin, niin kotoisa, hymyjä, halauksia ja hyvää mieltä
Oli ihana kuulla, että piditte puutarhastamme ja kahvileipäni maistuivat herkullisilta ja onneksi oli poutaa, mutta kuten aina kun on hauskaa, aika hujahtaa kuin siivillä... Ja kun bussin lähtöaika lähestyi, joku pilvenreuna alkoi vettä vähän riputtelemaan ja tuuli yltyi. Onneksi kukaan ei kastunut, vaan kaikki pääsivät bussin ja autojen suojiin.
Kesäillastamme muistoina istutetut kasvit, ihanat villasukat, herkulliset suklaat (ne kyllä pian popsitaan), kauniit lautasliinat, kynttilät, viinipullo, punakoivu ja kaunis kukkakimppu, kiitos yllätystuliaisista!
Sydämeeni talletan kaiken lämmön, iloiset hymyt, halaukset ja kauniit sananne : )
SUURET KIITOKSET IHANAT PUUTARHAN YSTÄVÄT !!
terveisin Maritta
ke 6.8. 2025 neljän puutarhan pihakutsut, Mustalampi
Ellen Helon, Maija Timosen, Eeva-Liisa Puseniuksen ja Tiinan puutarhoissa.